Theater van de Laatste Dagen – een voorstelling over werken in de palliatieve zorg

Sr. Contrero (1997)

Deze lichtvoetige vertelling is zeer geschikt als opmaat voor een uitwisseling van ervaringen onder personeel en vrijwilligers over het werken met mensen die geen genezingskans meer hebben.

Theater dat uitnodigt tot gesprek.

Duur: 70 minuten
Info & boekingen: 0345-531711 

Ada Vogelezang krijgt onder wonderlijke omstandigheden een huis vol bedden met daarin palliatieve patiënten. Zelf uit de zorgsector komende redt ze zich aardig, al kan ze de wijze hulp van de oude Van Haaren niet ontberen.

Inhoud van de voorstelling

De voorstelling is een pleidooi voor integere aandacht voor de palliatieve patiënten en hun naasten. De hoofdpersoon zet het vak vol waardigheid neer. Ze leert de rouw zien van de familie, ze voert zingevingsgesprekken met de stervenden, ze ontwaart eigen verdriet achter opgeroepen tranen. Ze toont de transformatie van een onzekere verzorgende naar een zeer liefdevolle, betrokken vrouw die geboren lijkt te zijn voor de palliatieve zorg.

Een fragment. (een stervende man tegen Ada, de hoofdpersoon van het verhaal):

“Nou moet je één ding onthouden, Ada. Als het moment daar is, mag je alleen maar hieraan denken: Jouw hart is zó groot, het heeft vele kamers, voor alle mensen hier in huis heb jij een liefdevol plekkie gemaakt, en ikzelf, ik heb het gevoeld alsof ik bij jou in de bruidssuite zat, zoveel heb je mij gegeven. Als ik kom te overlijden, Ada, dan mag je alleen maar daaraan denken, en ALLEEN maar daar aan.” 

Reacties op de voorstelling

“Een pareltje in het nascholingsaanbod.”

“Ada raakt me in één voorstelling. Ik lach, ik ben in tranen. Ze ontroert me. Almaar denk ik: precies! Zo is het! Zo gaat het! Wat een ramp van een vrouw. Wat een kostbaar mens. Als we dit soort hartstocht eens konden vasthouden in de zorg.” Margriet van der Kooi, geestelijk verzorger Zuwe Hofpoort Ziekenhuis en bestuurslid Hospice De Mantelmeeuw Woerden

“Geweldig dat je alle facetten van de palliatieve zorg onder de aandacht bracht. Ik zal je voorstelling zeker aanraden bij mijn collega’s in den lande.” Marion Woltjer, Hospice Nieuwegein

“Er spreekt betrokkenheid uit en ook inzicht in de essentie van goede palliatieve zorg. Een verfrissende voorstelling, toegankelijk voor een brede doelgroep, algemeen publiek, vrijwilligers, professionals.” Ingrid Zondervan, netwerkcoördinator Netwerk Palliatieve Zorg Noord-West Utrecht en Utrecht Midden.

“Prachtig en indrukwekkend. Scherp, ontroerend, komisch. Wist die punten te benoemen die voor ons zo herkenbaar zijn. Enorme bewondering.”

Lees hier de reactie van PZ Café Doodgewoon.

5 reacties
 1. Op 14 april 2012 de voorstelling van Nicoline bijgewoond in De Bilt. In één woord: raak. Ze nam de hele zaal mee in herkenning, erkenning en ontroering. Aanrader!

 2. “Op 12 september was je onze gast in café doodgewoon te Alkmaar.

  We hadden gerekend op veel mensen dus werd de kerkzaal voor deze keer gereserveerd. Dat was maar goed ook, 85 mensen waren die avond aanwezig.

  We zagen je met eenvoud “professioneel” een decor neerzetten, en 2 lampen zodat je met licht in beeld kwam, en klokslag 20.00 uur begon je met je voorstelling Ada die een verzorgende speelde. En naarmate de avond vorderde bouwde je de voorstelling op. Je speelde het met alle facetten, die je tegen kan komen in de palliatieve zorg.
  Zoals laat iemand niet alleen sterven, of familie die het moeilijk heeft met het loslaten, en de stervende met rust laten om zich voor te bereiden voor de dood. De zorg delen met anderen collega’s. Mede door de goede zorg kan de dood op zich laten wachten, maar neem vooral de tijd om naar de dood toe te leven. En tijdens de hele voorstelling liet je je leiden door een aardige wijze man die jou de weg wees. Beeldend en als Amsterdamse verzorgende werd naar de voorstelling ademloos geluisterd en gekeken. Mede door de rust in de voorstelling gaf je het publiek ruimte voor een lach en een traan.

  De reacties waren overweldigend, dank voor je bereidheid om deze voorstelling te spelen in café doodgewoon. Uitermate geschikte voorstelling voor alle cafés doodgewoon in het land.

  Namens de werkgroep van café doodgewoon die avond aanwezig: Elma Bakker en Diana Hazelaar wijkverpleegkundige bij Evean thuiszorg, Diana Kager en Riet Schoppen vrijwilligers van het Hospice Alkmaar, Elly Bruinooge beschermvrouwe van het café, en Ria Vink werkzaam bij Humanitas NK.”

 3. Monique Nijs zei:

  Wat lijkt het mij ontzettend leuk om een voorstelling bij te wonen. Helaas niet bij ons in (de buurt van ) Hoofddorp
  Ik ben palliatief verpleegkundige in een high care hospice en heb ongeveer honderd collega`s waarvan er vast heel wat zijn die belangstelling voor een voorstelling hebben.
  Ik hou jullie agenda in de gaten.
  met vriendelijke groet, Monique Nijs

 4. Carin van der Meijn zei:

  Gezien gisteren 18 Maart op het Buurtzorgcongres in Den Bosch. De voorstelling heeft veel indruk op me gemaakt. Inderdaad met een lach en een traan heb ik zitten kijken. Chapeau 1 uur de zal 100 % boeien … Doodstil was het.
  De nabespreking was een mooie toevoeging. In een woord het was GEWELDIG.

 5. Lieve zei:

  Vandaag gezien op het Buurtzorgcongres in Leeuwarden…..het heeft me geraakt….zó mooi en herkenbaar…..dankjewel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s