Theater van het Gedeelde Leed – een voorstelling over wel en wee bij prostaatkanker

Een zachtmoedige vertelling, te gebruiken als opmaat voor het uitwisselen van ervaringen door mensen die te maken hebben met prostaatkanker.


Duur: 60 minuten

Info & boekingen: 0345-531711

 foto: Redstone Diary 

Inhoud van de voorstelling

Al jaren werkt Anna Van Spanje op de chocolaterie-afdeling van een groot warenhuis. Als haar man prostaatkanker blijkt te hebben zit ze vol grote en kleine vragen. Ze beschrijft de kantpapieren onderleggertjes voor de gebakjes: “Echtpaar met prostaatkanker snakt naar tips.” Lotgenoten, mannen en vrouwen, vertellen haar vervolgens wat doorgaans verzwegen blijft.  Eenmaal ingewijd in een wereld van moeheid, angst voor de dood, incontinentiemateriaal en veranderende verhoudingen, realiseert ze zich dat haar relatie er niet zonder kleerscheuren doorheen zal komen. Dapper begeeft ze zich naar huis.

De voorstelling komt bijzonder goed tot zijn recht indien deze vooraf gegaan wordt door een verhandeling door een uroloog en/of een seksuoloog. In overleg met het inloophuis wordt dit georganiseerd. Artsen van een nabijgelegen ziekenhuis blijken vaak zeer bereid te zijn een ontmoeting aan te gaan met een zaal patiënten en hun partners. Voor de toehoorders is het fijn om nog eens de theorie rond behandelmogelijkheden te horen en eventuele vragen te kunnen stellen. Tegelijkertijd treedt er een groot gevoel van ‘lotgenootschap’ op: mijn buurman stelt de vraag die ik had willen stellen. De voorstelling is door een dergelijke inleiding en eventueel ontstane discussie mooi ingebed. De veelal onbesproken kant van het wel en wee van de partner wordt in de monoloog alsnog benoemd.

Reacties op de voorstelling

“Een schot in de roos” . Nicoline wist precies te verwoorden wat mensen met prostaatkanker/ stoma meemaken in hun leven. Een serieuze kwestie die met discrete humor gebracht werd. Gasten bleven knikken van herkenbaarheid, even heerlijk om er samen om te gniffelen en hardop te lachen. “ Het heeft me echt goed gedaan” zei een gast. Nicoline heeft zich zeer goed voorbereid, goed ingelezen, gesprekken gevoerd vooraf met ervaringsdeskundigen. En dan toch deze informatie omgebogen tot humor. Ze is eigenlijk een vrouwelijke Toon Hermans, een act ook met een lach en een traan. Ik verheug me weer op onze volgende samenwerking – Anita Soons directeur Toon Hermans Huis Maastricht

Klik hier voor een blogbericht van uroloog Arjen Noordzijl. 

Klik hier voor een uitgebreid verslag van het Toon Hermans Huis in Drenthe.

Klik hier voor een recensie van inloophuis ’t Anker.

Nicoline van de Beek is bezig om thema’s uit te diepen rondom kanker. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken voor een themadag met theater dat uitnodigt tot gesprek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s