Mevrouw van Spanje en de prostaatkanker van haar Wim
een voorstelling met een lach en een traan.

Op 2 oktober 2012 is er in Inloophuis ’t Anker een thema-avond over prostaatkanker. Eerst een medisch verhaal door prof. Debruyne, uroloog.

Maar dan schuift in het licht van een enkele spot mevrouw van Spanje te voorschijn. Ze wil haar verhaal kwijt. En als toeschouwer ben je gelijk betrokken, nieuwsgierig naar de afloop. Want niet alleen haar Wim blijkt prostaatkanker te hebben, ook haar directeur van het warenhuis. Als deze steeds vaker naar de wc moet, kan mevrouw van Spanje met veel begrip naar zijn verhalen luisteren. En zij kan weer vertellen hoe zij en haar man soms in het donker in hun bed hun zorgen en angsten uitwisselen.

In ruim drie kwartier volgen allerlei scènes uit het veranderde leven van mevrouw van Spanje. Soms is de emotie zo voelbaar dat je even wat moet wegslikken. Dan weer roept een situatie een glimlach op, of is het zo hilarisch dat je buldert van het lachen. Steeds blijft het boeien.

Dat is de klasse van theatermaakster Nicoline van de Beek. In haar eentje zet ze allerlei situaties neer die de schokeffecten tonen in een relatie, waarin prostaatkanker komt. En dat doet ze zo voelbaar, zo herkenbaar dat je de voorstelling ademloos volgt. Na afloop is er een langdurig enthousiast applaus. Veel van de aanwezigen praten met elkaar na over wat hen heeft geraakt in het stuk. Ze vergelijken hun eigen ervaringen met het theaterstuk, ze luchten hun hart of lachen nog eens om een bepaalde scène.

De voorstelling “het Theater van het Gedeelde Leed” heeft veel losgemaakt en geeft aanleiding tot zeer persoonlijke gesprekken.

Deze combinatie van een inleiding door een uroloog en een theatervoorstelling over de impact van de prostaatkanker in een relatie, is ons uitstekend bevallen. Een aanrader voor ieder inloophuis.

De stichting Roparun bleek deze voorstelling ook nog te willen subsidiëren.

Bert Schaap, coördinator ’t Anker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s